A családoké a főszerep az idei MartFeszten

Az idei MartFeszten igazi program-kavalkádra lehet számítani, ugyanis úgy állítottuk össze az 5 nap programját, hogy minden korosztály megtalálja a számára kedvező elfoglaltságot. Ebben számos társszervező van a segítségünkre, akikkel együtt május 30-án sajtótájékoztató keretében számoltunk be az eddig összeállt programkínálatról a komáromi Zichy-pontban.

Gubík László, főszervező szerint az idei MartFeszt több szempontból is felülmúlja az eddigieket, hiszen ezúttal nem csak a fiatalokhoz szól majd, hanem az egész családnak minőségi kikapcsolódást kínál. Az odalátogatók, bármilyen érdeklődési területnek is hódoljanak, bizonyosan találnak kedvüknek való programot.

Pillike kézművesszeglet

Az idei MartFeszt célközönsége leginkább a családok, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekprogramok szervezésére. A legkisebbekre gondolva kialakításra kerül egy fesztivál a fesztiválon belül, azaz a Pillike kézművesszeglet és játékudvar.  Ennek megálmodói a komáromi Villa Camarum Polgári Társulás, Kiss Réka vezetésével. Az általuk kínált tarkábbnál tarkább programok minden bizonnyal megörvendeztetik a legkisebbeket, s velük együtt a szüleiket is. Kiss Réka elmondása szerint lesznek népi, elsődlegesen martosi hagyományokra épülő játékok, kézműves foglalkozások, továbbá arcfestés és kisállat-simogató is. Az örökmozgó csöppségek fajátékokkal fejleszthetik képességeiket, majd önfeledten járhatják a táncot két élőzenei előadáson. A pénteki napon ugyanis a Hárompatak zenekar húzza a talpalávalót, szombaton pedig mindannyiunk kedvencének, az Apacukának az érdekes, izgalmas, és vidám koncertjén vehetnek részt.

Népművészeti kavalkád és halászfalu a MartFeszten

A fesztivál helyszínéül szolgáló község önkormányzata és lakossága már a kezdetek óta óriási segítséget nyújt a szervezésben. Mivel nehezen találnánk gazdagabb népművészeti hagyománnyal rendelkező települést, mint Martos, ezért az idei hagyományőrző programokért ők a felelősök. A község polgármestere, Keszeg István elárulta, hogy a péntek esti táncházban a Fölszállott a páva 2017-es hangszeres szólisták és zenekarok  kategória győztese, azaz a Pósfa zenekar húzza majd a talpalávalót. Szombat délután is a népzenéé lesz a főszerep a hagyományőrzés területén, hiszen sor kerül egy Kárpát-medencei táncház találkozóra.

Lévén, hogy a fesztivál helyszíne több évszázados hagyománnyal rendelkező halászfalu, a pecabot szerelmeseinek is tér jut a kibontakozásra, ugyanis sor kerül horgászversenyre, majd pedig halászléfőző versenyre is. A témában való ismeretek bővítésének céljából kiállítás nyílik, és előadást tart Lévai Ferenc, a nemzet halásza, az Aranyponty Halászati Rt. elnök-vezérigazgatója, aki egyben a Paprika TV közkedvelt műsorvezetője.

Kovács Kata Zsófia Emléknap

A 2016-os fesztiválon tragikusan elhunyt Kovács Kata Zsófia emlékét idén is megtiszteljük, biciklitúra szerveződik. A sajtótájékoztatón Markovics János, a fiatalon elhunyt sportoló egykori edzője tolmácsolta Zsófi édesanyjának elképzelését. Az emléktúra résztvevői szombaton 9:00 órakor kelnek útra az ekecsi kultúrháztól és Gúta érintésével hozzávetőlegesen 13:00 órakor érkeznek meg a martosi Feszty-parkba, ahol a későbbiek folyamán megemlékezésre kerül sor.

Ahogy esik, úgy puffan

Szabó Viktor, a Komáromi Jókai Színház művésze a színház-világ kedvelőit örvendeztette meg, mikor megerősítette a 2010-ben indult Ahogy esik, úgy puffan című improvizációs show jelenlétét a MartFeszten. Nézőközönségüknek játékos, humorban bővelkedő perceket ígért.

A stressz körül forog majd az udvar Martoson!

A Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központjának programjairól Istvánik Norbert, a KaTa elnöke számolt be. Ők elsősorban a fiatal közönséget célozzák meg. Előadásaikon szó esik többek közt az egyetem névadójáról, Selye Jánosról, az ő munkásságáról, a stressz leküzdésének bevált módszereiről, a kiégésről, a technológia mozgáskoordinációra való hatásáról, illetve a gyógyszeriparról. Továbbá lehetőség nyílik majd egy professzionális fizikoterapeuta segítségét is kérni, és jó néhány masszázs fogást elsajátítani. Egy-egy mélyreható beszélgetést, az érdeklődők tudásszintjének fejlesztését követően pedig az izgalmas játékok iránti igény kielégítéséről is gondoskodnak majd.

Vállalkozz okosan! a MartFeszten

A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének szervezésében valósul meg a MartFeszten először a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók klubtalálkozója – számolt be róla Iván Tamás, a Szövetség elnöke. Ezen kívül Martoson kerül sor az egész évben zajló mentorprogram zárására, illetve több szakmai előadásra is. Az általuk meghívott előadóktól többek közt megtudhatják az érdeklődők, hogyan sikerült kiépíteni az egész világot meghódító magyar, focis fejlesztő játékot, a Teqballt.

Harmónia Sátor

Lábszky Olivér, a HARMÓNIA – Szlovákiai Magyar Zenei Díj egyik alapító tagja is biztosította a szervezőket a közreműködésükről, illetve sejttette, a fesztivál számukra a nagy bejelentések idejét fogja jelenteni.

Borutca

A Borutcában, melyben öt borászat is képviselteti magát, kiváló italok kínálatával szolgálnak a termelők. Sántha Norbert, a dunamocsi Kovil Borház szakértőjének elmondása szerint a  kóstolásokra szerdától egészen vasárnapig folyamatosan megadatik a lehetőség.

FLB döntő

A július 7-én zajló Felvidéki Labdarúgó Bajnokság döntőjéről, annak körülményeiről Farkas Attila számolt be. Büszkén jelentette be, hogy ez éven a bajnokságban rekord született, hiszen 45 csapat 9 csoportra osztva mérkőzik meg egymással.

Bár mindezek tudatában kétség sem férhet az idei fesztivál magas színvonalához, a sor itt még koránt sem ér véget. A közéleti programokon kívül képviselteti magát többek közt az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, az Esterházy Akadémia itt indítja el az Esterházy Kaszinó sorozatát, és színpadra lépnek a Ki a vagány a vidéken? tehetségkutató versenyének tavalyi döntősei is.

-martfeszt-

X