Péntek délután Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára jelenlétében adták át a magyar kormány támogatásával épülő martosi rendezvényliget új vendégházait.

Az átadón Potápin kívül jelen volt Szilágyi Péter miniszteri biztos, a Szövetség országos elnöke, Forró Krisztián, Berényi József, Nagyszombat és Csenger Tibor, Nyitra megye alispánja, Becse Norbert megyei képviselő, Kiss Róbert atya, püspöki helynök, Szénási Szilárd esperes, valamint Keszeg István, Martos község polgármestere.

A martosi hagyományőrzők, illetve Korpás Réka és Tóth Krisztián fellépésével színesített rendezvényen a komplexum két új, egyenként 50 négyzetméteres, 8-8 fő fogadására alkalmas vendégházát adták át a nagyközönségnek.

Martos polgármestere, Keszeg István ünnepi köszöntőjében kiemelte, óriási örömöt jelentett a település számára, hogy tovább bővülhet a rendezvényliget, illetve a faluban működő Esterházy Akadémia infrastruktúrája. Kiemelte, a munka ugyan befejeződött, de a feladatok sora nem ért véget. Hamarosan díszkapu köszönti majd a látogatókat, illetve elkészül egy büféként és jegypénztárként működő kis épület is.

Gubík László, a beruházó Marthos PT elnöke, az Esterházy Akadémia igazgatója arról beszélt, ugyan évmilliókkal ezelőtt még egy óceán, most pedig a Nyitra folyó holtága mossa e partokat, ez mégsem a vég, hanem valaminek a kezdete.

Gubík nemcsak Budapestnek és a magyar kormánynak köszönte meg az anyagi és szellemi támogatást, hanem külön kihangsúlyozta, óriási hálával tartoznak Martos község minden polgárának, hogy mind az Akadémia, mind a rendezvényliget otthonra találhatott itt. Jövőt építünk, nem rendezvényligetet!” – zárta beszédét Gubík László.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédében az Akadémia névadóját, Esterházy Jánost méltatta, illetve idézte. Elmondta, a határon túli magyarságra két feladat vár. Egyrészt meg kell őriznie erejét és értékeit, másrészt ezeket tovább is kell fejleszteni.

 

X