A fesztivál helyszínéül szolgáló község önkormányzata és lakossága már a kezdetek óta óriási segítséget nyújt a szervezésben.

Mivel nehezen találnánk gazdagabb népművészeti hagyománnyal rendelkező települést, mint Martos, ezért az idei hagyományőrző programokért ők a felelősök. A péntek esti táncházban a Fölszállott a páva 2017-es hangszeres szólisták és zenekarok  kategória győztese, azaz a Pósfa zenekar húzza majd a talpalávalót.

Szombat délután is a népzenéé lesz a főszerep a hagyományőrzés területén, hiszen sor kerül a Martosi Szabadegyetem keretein belül egy Kárpát-medencei táncház találkozóra. A találkozóra érkezik a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület és az erdélyi Felszeg Gyöngye Néptánccsoport Kalotaszentkirályról.

Az előbbi Magyarországról, a hímzések és a pásztorfaragások hazájából, Buzsákról érkezik. Szívesen tesznek eleget martosi barátaik, a táncosok meghívásának, hiszen már több éves barátság fűzi össze a két csoport tagjait. A község ének- és tánchagyományát már az 1930-as években felfedezte a néptánc mozgalom. A hagyományok, az ősi dal- és tánckultúra továbbélése, az évtizedek során mindig megújulni képes együttesnek köszönhető. Tánckultúrájukkal meghódították az egész országot és külföldi szereplésekkel is öregbítették a község hírnevét. A táncosok nagy örömére 2017-ben a buzsáki táncok és népdalok bekerültek a Somogy Megyei Értéktárba. A helyi hagyományok mellett törekszenek más tájegységek táncait is színpadra állítani. A táncosok szakmai irányítója Takács László János. Az egyesület vezetője Madarász Attila Csaba. A másik vendég együttes, a kalotaszentkirályi hagyományőrző néptánccsoport 1994 őszén alakult. Ekkor még nádasmenti táncokkal foglalkoztak, majd 1998 után Túrós Levente és Bajnóczi Zoltán megkezdték a felszegi figurák megismertetését a táncosokkal. A tánccsoport vezetését 2001 őszén Péntek Ferenc vette át. 2003- ban a tánccsoport felvette a Felszeg Gyöngye nevet és egyik célkitűzése, hogy a mára visszaszoruló felszegi hagyományokat színpadon bemutatva, megismertesse azokat a fiatalabb generációval is és ezáltal újra éltesse őket. További céluk táncnyelven megtanítani gyerekeiket az otthon élésre, összeszedni a meglévő gyöngyszemeket és tovább éltetni a generációk számára. Táncosaink négy csoportba tömörülnek: a Felszeg Gyöngye “kiöregedett” csapata, a Felszeg Gyöngye Néptánccsoport, a Felszeg Gyöngye Utánpótlás és a Felszeg Gyöngye Aprók. A táncosok már jó néhány tánccal megismerkedhettek, melyek közül nem keveset el is sajátítottak. A haladók: kalotaszegi (belsőlábas, külsőlábas), mezőségi, sóvidéki, illetve román forgatós táncokat tanultak. A középhaladók kalotaszegi belsőlábast, mezőségit, szatmárit illetve kezdő szinten román forgatóst táncolnak. Az aprók a kalotaszegi belsőlábassal ismerkednek.

 A táncház találkozón természetesen fellép a házigazda Martosi Hagyományőrző együttes is. Ez az együttes több mint 35 éves múltra tekint vissza. Ez alatt az idő alatt Martos és környéke zenés és táncos hagyományait gyűjtötték össze és állították színpadra. A csoportnak köszönhető, hogy a martosi színpompás viselet nem merült feledésbe. Az együttes menyecskekórusként alakult és bekapcsolódtak a Tavaszi szél vizet áraszt mozgalomba. Kétszer kaptak arany fokozatú minősítést és elnyerték a Csemadok kiváló népművészeti csoportja címet. Változást hozott az együttesbe a férfiak csatlakozása, ami lehetővé tette, hogy az énekes szokások mellett táncokat is feldolgozzanak. Évente kb. 20 fellépést vállalnak különböző rendezvényeken, fesztiválokon, Felvidéken és Magyarországon, Erdélyben.

A fellépéseket követően szombaton is bekapcsolódhatnak az érdeklődők a táncba. A táncházhoz az Árgyélus zenekar biztosítja majd a zenét.              

Ezen kívül lesznek népi játékok és kézműves bemutatók is, nem csak gyermekeknek.

Martos egy napra nem csak a néphagyomány éltetésének színterévé változik, hanem halászfaluvá is. Ugyanis szombat délelőtt a halászat szerelmeseinek is szeretnének a szervezők kedveskedni. Lesz horgászverseny, majd pedig halászléfőző verseny, amelyekre a honlapon lehet regisztrálni: https://martfeszt.sk/horgasz-es-halaszlefozo-versenyek/ A horgászversenyre egyéni versenyzőket várunk, kortól függetlenül. A halászléfőző versenyre pedig csapatok jelentkezését várjuk, csapatnév és kapcsolattartó személy megnevezésével.

Emellett sor kerül majd egy halászati kiállításra valamint egy halászatot, halételeket népszerűsítő előadásra is. Lévai Ferenc a Halország c.TV- műsor népszerű műsorvezetője lesz a vendégünk.

Várunk mindenkit, aki szívesen részt venne ezeken a kiváló programokon. Töltsünk együtt egy szombati napot a népművészet és a halászat jegyében!

-martfeszt-

X